سریعترین آسانسور جهان
چرا سریعترین آسانسور جهان از نظر تکنولوژی مهم است؟
چند عامل که به عنوان محدوده کننده در مورد سرعت آسانسور مهم هستند در زیر نام برده می شوند.شرکتی که مسئولیت نصب سریعترین آسانسور جهان را بر عهده داشته است قطعا از این موارد عبور کرده است:
- آیرودینامیک کابین آسانسور – قاب وزنه آسانسور
- محدودیت های موجود در مورد مکانیک آسانسور
- توان موتور آسانسور
- توان تابلوی آسانسور و سیستم های کنترلی آسانسور
- دقت ابعادی مورد نظر برای نصب آسانسور
چرا دقت ابعادی نصب آسانسور جزو مهمترین نکات نصب سریعترین آسانسور است؟
وقتی دقت در ساخت تمامی لوازم الکترو مکانیکی بالا می رود ارزش آن وسیله هم زیاد می شود.
برای مثال ساعت مچی با تنوع بسیار زیاد در بازار موجود می باشد.آیا ساعت مچی که بصورت غیر استاندارد در چین تولید شده است با ساعت درجه یک سوییس قابل مقایسه است؟
آسانسور هم از این قاعده استثنا نیست.هر قطعه از آسانسور برای اینکه در کارکرد کل کار اختلالی ایجاد نکند باید با دقت بسیار بالا نصب شود.قطعا این دقت برای سریعترین آسانسور جهان بسیار بالاست.
با سه مثال این موضوع را بررسی می کنیم.فقط دقت نصب ریل آسانسور را در اینجا بررسی می کنیم:
مثال اول :
در آسانسورهای خانگی با ارتفاع 10 متر از سطح زمین اگر ریل آسانسور 2 میلی متر خطا داشته باشد به هیچ عنوان در کارکرد آسانسور اختلالی احساس نمی شود.زیرا کفشک های کابین و قاب وزنه آسانسور تا 3 میلی متر از هر طرف تاج ریل جای تنطیم دارند و سرعت آسانسور مورد نظر حدود 1 متر بر ثانیه است.
مثال دوم :
در آسانسور برج های مسکونی شهری که حداکثر ارتفاع 110 متر را دارا می باشند سرعت آسانسور باید بین 2.5 تا 3 متر بر ثانیه باشد.
سرعت آسانسور قاعده و قانونی ندارد و به بودجه کارفرمای محترم بستگی دارد.عرف در مورد برج هایی با حدود 100 متر ارتفاع این گونه است که سرعت حرکت کابین آسانسور باید بین 2.5 تا 3 متر بر ثانیه باشد تا نفرات داخل کابین خسته نشوند.
طبق اصولی که کارخانه های فروشنده آسانسور پک تعیین می کنند.ریل این آسانسور با سرعت 2.5 متر بر ثانیه تنها می تواند در هر 10 متر خطایی حدود یک میلی متر داشته باشد و باید تا 20 متر بالاتر صفر شود.
DBG ریل آسانسور (distance between guides) در هر طبقه چک می شود.فاصله سیل درب طبقه آسانسور با تاج ریل و فاصله تاج ریل آسانسور و ابعاد ضربدری (بعدا توضیح داده می شود) همگی در هر طبقه چک می شوند.
داده های برداشته شده در نرم افزارهایی مثل اکسل وارد می شود و با ترسیم نمودار حداکثر و حداقل خطا مشخص شده و به این صورت نصب آسانسور کنترل کیفی می شود.
این روش های کنترل کیفی در مورد آسانسورهای با ارتفاع حداکثر 110 متر در تهران و کرج می باشد .در ادامه ببینیم سریع ترین آسانسور جهان چگونه کنترل کیفی می شود.
تصویر رولر غلطکی در بالا آورده شده است.اگر ریل آسانسور با سرعت 2.5 تا 3 متر بر ثانیه به درستی نصب شده باشد رولر ها به شکل زیر از بین می روند.
مثال سوم :
وقتی ارتفاع برج از 110 متر بیشتر می شود تمامی طراحی های روتین تغییر می کند.
خیلی از فاکتورهایی که در طراحی برج های 110 متری نادیده گرفته می شود در مورد برج های 300 متری مهم هستند.
برای مثال جهت کم شدن هزینه های جانبی در مورد کسب اطلاعات آماری مثل باد ده ساله منطقه برای محاسبه SF کل سازه در مورد برج های 110 متری آنطور که باید دقیق در نظر گرفته نمی شود ولی اگر برای برج 381 متری مثل امپایر استیت این عدد به درستی محاسبه نشود می تواند تبعات فاجعه باری داشته باشد.
کنترل کیفی نصب سریعترین آسانسور جهان :
رتبه اول سریعترین آسانسور جهان با سرعت 10 متر بر ثانیه مربوطه به برج خلیفه می باشد.
آسانسورهای برج خلیفه همگی توسط شرکت OTIS آمریکا طراحی و نصب شده اند.
شنیدن این موضوع که شرکت آسانسور اوتیس برای تمامی 57 آسانسور موجود در برج خلیفه از بروزترین تکنولوژی استفاده کرده است خیلی تعجب آور نیست.
آسانسورهای نصب شده برای 50 سال قبل در تهران توسط شرکت آسانسور اوتیس هنوز هم کار می کنند.به تشبیه دوستان مثل موزه ی متحرک هستند و قطعا اوتیس برای این آسانسورها کم نگذاشته است.
از نصب QLED داخل کابین تا پیشرفته ترین سیستم های ضد تاب خوردگی بکسل آسانسور همگی گوشه ای از هنرمندی شرکت آسانسور اوتیس در این پروژه هستند.
ولی مهمترین چالش برای آسانسور مذکور نه دقت نصب آسانسور امارات و نه تزئینات مربوطه نبوده است.
مهمترین چالش شرکت آسانسور اوتیس برای نصب سریعترین آسانسور جهان ساخت موتور آسانسور مورد نظر بوده است.
موتورهای آسانسور سریعترین آسانسور جهان باید مثل یک فضاپیما با خطای نزدیک به صفر ساخته شوند.
سیستم مکانیک تمام موتورهای سریعترین آسانسور جهان – آسانسور برج خلیفه، بصورت MRL می باشد به معنی بدون اتاق موتورخانه آسانسور.
اینکه چرا برای سریعترین آسانسور جهان از این سیستم استفاده کرده اند در پرده ای از ابهام می باشد.زیرا برای موتور این آسانسورها حتما باید از double wrope بهره برد که انجام این سیستم داخل چاله آسانسور بسیار چالش برانگیز است.
گستردگی مطالب در این خصوص بسیار بالاست و می توان در خصوص سریعترین آسانسور جهان کتاب هم منتشر کرد.
موضوع آیرودینامیک کابین آسانسور به تنهایی می تواند یه چالش اساسی برای آسانسور با سرعت کابین 10 متر بر ثانیه باشد.10 متر بر ثانیه معادل حرکت یک خودرو با سرعت 36 کیلوتر بر ثانیه است .
در هر مورد سوالی داشتید در نظرات مطرح بفرمایید .
برای تفاوت آسانسور هیدرولیک و بالابر هیدرولیک
سلام مطالبتون در مورد سریعترین اسانسور جهان خیلی خلاصه بود.من دانشجوی رشته آسانسور هستم و باید در این مورد تحقیق کنم لطفا اگر امکان دارد بیشتر توضیح بدین در مورد موتور سریعترین اسانسور جهان